Om tre måneder, søndag den 9. juni, skal danskerne stemme om, hvilke 15 kandidater der skal repræsentere Danmark i Europa-Parlamentet de kommende fem år.
For at motivere flere unge til at stemme og interessere sig for EU, har Tuborgfondet netop besluttet at støtte 33 projekter med tilsammen 3,9 millioner kroner.
Bag de 33 projekter står foreninger og fællesskaber, som alle ønsker at engagere flere 16-30-årige i den EU-politiske debat og fælles samtaler om Europa frem imod EP-valget.
”En ny undersøgelse viser, at der virkelig er behov for at få EP-valget på unges radar. For selvom helt unge i Danmark i stigende grad føler sig som europæere, er deres forventning om at stemme tilsyneladende faldende. EU spiller en afgørende rolle for de dagsordener, der fylder i samfundet som klima, fred og social retfærdighed. Derfor er det vigtigt, at vi nu kan støtte en række projekter, som giver hver deres bud på, hvordan vi skaber endnu større engagement hos unge om EU og Europa-Parlamentsvalget,” siger Mathias Findalen, der er programansvarlig for demokrati i Tuborgfondet, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Listen over fondsstøttede projekter tæller blandt andet et forsøg på at øge unges indsigt i det EU-politiske system og møder mellem politiske kandidater og unge vælgere.
Nyt samarbejde skal forebygge stroke
Stroke, som er en fællesbetegnelse for blodpropper og blødning i hjernen, er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark. Tal viser, at hver femte dansker rammes af stroke.
Det er baggrunden for et nyt, flerårigt strategisk samarbejde mellem Hjernesagen, Salling Group og Salling Fondene. Over de kommende år vil partnerne bringe hjernesundhed og forebyggelse af stroke længst muligt ud til danskerne ved at tilbyde gratis blodtryksmåling i udvalgte butikker landet over – i første omgang i udvalgte Bilka-varehuse.
Forhøjet blodtryk er en af de største risikofaktorer i forhold til at få et stroke, så det her initiativ kan potentielt være med til at redde menneskeliv
Tue Byskov Bøtkjær – Landsformand, Hjernesagen
Blodtryksmålingen i butikkerne foretages af uddannet sundhedspersonale, der kan vejlede om, hvordan man skal forholde sig, hvis blodtrykket giver anledning til bekymring. Indsatsen udrulles i uge 19 med start i Bilka Tilst og Bilka Ishøj. Salling Fondene, som ejer Salling Group, har muliggjort projektet med en donation på 2,5 millioner kroner.
”Mere end en million danskere går rundt med forhøjet blodtryk – og cirka hver tredje er ikke klar over det. Forhøjet blodtryk er en af de største risikofaktorer i forhold til at få et stroke, så det her initiativ kan potentielt være med til at redde menneskeliv. Derfor er vi i Hjernesagen meget glade for partnerskabet, og vi håber selvfølgelig, at rigtig mange Bilka-kunder vil tage imod tilbuddet om en blodtryksmåling, når de alligevel er ude at handle,” siger Tue Byskov Bøtkjær, landsformand i Hjernesagen, i en pressemeddelelse fra Salling Group.
Bedre vilkår for kvinder på tekniske erhvervsuddannelser
Rundturen blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid fortsætter til Villum Fonden, som netop har besluttet at give forandringsprojektet Boss Ladies en bevilling på 16 millioner kroner.
Prognoser viser, at Danmark i 2030 kommer til at mangle 100.000 faglærte. Derfor er det bydende nødvendigt, at flere – uanset køn – vælger håndværksfagene, mener Villum Fonden. Og her kommer Boss Ladies ind i billedet, idet projektet blandt andet arbejder for at skabe bedre vilkår for kvinder på de tekniske erhvervsuddannelser.
”Boss Ladies har skabt fantastiske resultater. Ikke alene er antallet af kvindelige elever øget markant på de skoler, der har samarbejdet med Boss Ladies, men de bidrager også til at skabe stærke studiemiljøer, som inkluderer alle elever. Den nye bevilling skal bruges på at udvikle redskaber og aktiviteter, som kan bære denne positive udvikling videre, også når bevillingen hører op”, siger programdirektør i Villum Fonden Agi Csonka i et opslag på LinkedIn.
Boss Ladies, der hører under foreningen Divérs, har været i gang siden 2018. Villum Fondens bevilling er givet under uddelingsområdet Børn, unge og science.
Hjælp på vej til unge piger i Nordjylland
De seneste tre år har nonprofitorganisationen GirlTalk i Aalborg kunnet tilbyde piger og unge kvinder nogen at snakke med og fællesskaber at blive en del af. Og nu er der mere støtte på vej til GirlTalks arbejde med at forebygge mistrivsel. Med bevillinger fra Det Obelske Familiefond, Spar Nord Fonden og Aalborg Kommune dedikeret til GirlTalks afdeling i Aalborg bliver det nemlig muligt for lokalafdelingen at fortsætte arbejdet i de kommende år.
Det Obelske Familiefond giver 1,8 millioner kroner til GirlTalk, Spar Nord Fonden bidrager med 900.000 kroner, mens Aalborg Kommune afsætter 300.000 kroner over de næste fire år.
”Alle har brug for et sted at høre til, men desværre er det ikke alle unge, der er en del af et fællesskab eller har nære samtalepartnere. Vi støtter derfor fortsat driften og udviklingen af GirlTalks lokalafdeling i Aalborg, så organisationen kan få en stærkere forankring og fortsætte deres professionelle forebyggende indsatser til unge kvinder,” siger områdechef i Det Obelske Familiefond Peter Larsen i en nyhed på Spar Nord Fondens hjemmeside.
Alle har brug for et sted at høre til, men desværre er det ikke alle unge, der er en del af et fællesskab eller har nære samtalepartnere
Peter Larsen – Områdechef, Det Obelske Familiefond
Kathrine Vesterholt Zakarias, der er teamleder for GirlTalks lokalafdelinger, er ikke i tvivl om, at bevillingerne kommer til at gøre en stor forskel for piger og unge kvinder i Aalborg.
”Det er fantastisk at blive set og anerkendt for det store stykke arbejde, som GirlTalks ansatte og frivillige har gjort i Aalborg de sidste tre år. At have en lokalafdeling i Aalborg har været helt afgørende for, at det har været muligt at gøre den forskel for så mange piger lokalt, som vi har gjort. Med en stærk lokalafdeling i Aalborg åbner vi også for muligheden for, at vi kan begynde at udvide til de omkringliggende kommuner, hvilket vi ser frem til,” siger Kathrine Vesterholt Zakarias.
Støtte til karnevalsfest for nordjyske børnefamilier
Vi bliver i Aalborg med ugens sidste uddelingsnyhed, der omhandler Aalborg Børnekarneval. Hidtil har børnekarnevallet været en usynlig ’lillesøster’ til det større voksenkarneval i byen, men fremover er målsætningen at gøre det til Danmarks største éndagsbegivenhed for børnefamilier. Derfor skal besøgstallet øges markant fra og med i år.
For at kunne indfri målet har arrangørerne af Aalborg Børnekarneval netop modtaget en donation fra Spar Nord Fonden på 400.000 kroner.
”Med den store tilstrømning, der er til Aalborg Karneval, ligger der et spændende potentiale i at udvide festen til også at rumme en yngre målgruppe. I Spar Nord Fonden vil vi gerne støtte op om ønsket om at skabe aktiviteter, som børnefamilierne gratis kan engagere sig i, så endnu flere mennesker mærker fællesskabet, kreativiteten og mangfoldigheden,” siger Bo Uggerhøj, der er direktør i Spar Nord Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
2024-udgaven af Aalborg Børnekarneval finder sted lørdag den 18. maj.